(1) Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde yapılan ar-ge ve yenilikçilik çalışmalarında kamu ve özel sektör ile işbirliği yapılmasını, üretilen bilginin ve yapılan buluşların fikri mülkiyetlerinin koruma kapsamı altına alınarak uygulamaya aktarılmasını sağlamak amacıyla kurulan şirketin iş konuları aşağıda verilmektedir. DPÜ-TTO AŞ’nin Servis Birimleri bu iş konularından Birimleri ile ilgili olan konularda faaliyet gösterirler.
a- DPÜ-TTO AŞ olarak, verilen hizmetlerin tanıtımını yapmak, teknoloji transferi konusunda bölgesel farkındalığı artırma ve iletişim ağını büyütme çalışmaları yapmak, bilgilendirme dokümanları hazırlamak ve güncel bilgilere çabuk ulaşılması için çalışmalar yapmak, çeşitli eğitim, konferans, seminer, panel, çalıştay, bilgilendirme toplantıları, yarışmalar ve tanıtım çalışmaları organize etmek, yapmak, yaptırmak.
b-DPÜ-TTO AŞ olarak, üniversitemiz ve bölgemizde proje yapma kültürünün geliştirilmesi ve fon destekleri hakkında farkındalığın arttırılmasına yönelik çalışmalar yapmak, bu kapsamda DPÜ-TTO AŞ aracılığı ile ulusal ve uluslararası fon kaynaklarına ulaşmak, güncel proje çağrılarına ulaşmak, fikir / proje geliştirme desteklerine ve proje yönetim desteklerine ulaşmak.
c-DPÜ-TTO AŞ olarak, üniversite ile iş dünyası arasında katalizör görevi görerek, iş dünyasının rekabetçilik seviyesinin arttırılması, bölgesel ve ulusal kalkınmayı sağlamak üzere üniversitede üretilen bilginin sanayide kullanılması, sanayide yaşanan problemlere akademik bakış açısı ile kalıcı çözümler üretilmesi konularında hizmet vermek, danışmanlık yapmak. Üniversitede gerçekleştirilen ar-ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ürünlerin ve süreçlerin kapsam ve uygulanabilirlik açısından değerlendirilmesi ile ticarileştirilmesi hususlarında hizmet vermek, danışmanlık yapmak. Bu kapsamda DPÜ-TTO AŞ aracılığı ile üniversite laboratuvar olanaklarını iş dünyasının kullanımına sunmak, akademisyen- sanayici işbirliğini gerçekleştirmek, proje geliştirme desteği vermek, proje yönetimi desteği vermek, sanayiye yönelik Ar-Ge projeleri hazırlama desteği vermek, danışmanlık yapmak.
ç-DPÜ-TTO AŞ olarak, fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması konusunda ilgilileri bilinçlendirme ve farkındalığı artırma hususlarında hizmet vermek, bu kapsamda DPÜ-TTO AŞ aracılığı ile patent ön araştırma hizmeti, sözleşme hukuku desteği, fikri haklar başvuru desteği, fikri haklar teşvik ve destek fonlarına ulaşım, lisanslama ve ticarileştirme desteği vermek, danışmanlık yapmak.
d-DPÜ-TTO AŞ olarak, üniversite ve bölge ekosistemi içerisinde girişimcilik ve yenilikçilik kültürünü güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapmak, bu kapsamda DPÜ-TTO AŞ aracılığı ile girişimci adaylarına iş modelleme ve iş geliştirme süreçlerinde mentörlük desteği vermek, girişimci ve yatırımcı işbirliğini sağlamak, kamu ve özel sektör fonlarına yönlendirmek, şirketleşme ve kapasite arttırılmasına yönelik süreçleri desteklemek.
e- Üniversitemiz akademisyenlerinin proje yapma kültürünün geliştirilmesine, fon destekleri hakkında farkındalığın artırılmasına, buluşların korunmasına, ticarileşmesine ve lisanslanmasına yönelik olarak çalışmalar yürütmek.
f- Sanayi kuruluşlarının proje yapma kültürünün geliştirilmesine, fon destekleri hakkındaki farkındalığın artırılmasına, fon kaynaklarına kolay ulaşım sağlanmasına ve firma bünyesinde iç ya da dış kaynaklardan sağlanan fonlar ile tamamlanan projelerin neticesinde ortaya çıkan ürünlerin hukuki olarak korunmasına yönelik çalışmalar yürütmek, danışmanlık hizmeti vermek.
g- Bireylerin ve üniversite öğrencilerinin proje yapma kültürünün geliştirilmesi, fon destekleri, fikri haklar ile ticarileştirme hakkındaki farkındalıklarının artırılmasına yönelik çalışmalar yürütmek.
ğ- DPÜ-TTO AŞ bünyesinde, üniversitemiz ve bölgemizde proje yapma kültürünü geliştirmek, ulusal ve uluslararası destekler (TÜBİTAK, Kalkınma Ajansı, KOSGEB, Avrupa Birliği destekleri gibi) hakkında farkındalığın arttırılmasına yönelik çalışmaları öncelikli olarak yürütmek ve bu sayede ortaya çıkacak uygulamaya yönelik yenilikçi ürünleri ve süreçlerin sağlayacağı katma değeri ülke ekonomisine kazandırmak.
h- DPÜ-TTO AŞ olarak, düzenli bir şekilde; burslar, proje destek çağrıları, ortaklık arayışları, fikri mülki hakları, girişimcilik ve iş geliştirme, teknoloji gelişme ana başlıkları altındaki kaynakları tarayarak güncel bilgilere ulaşmak ve bu bilgileri duyurmak.
ı- DPÜ-TTO AŞ, sanayiden ya da akademiden iletilen başlangıç aşamasındaki fikirlerin kapsam ve uygulanabilirlik açısından değerlendirilmesi ve başarı potansiyeli olan fikirlerin projelendirilmesi ile başvuru süreci ve sonrasındaki teknik ve idari işlemlerin takibi konusunda hizmetler sunmak.
i- DPÜ-TTO AŞ, ulusal/uluslararası kuruluşlardan destek görmesi uygun görülen projelerin, proje önerisinde belirtilen faaliyetlerinin takibi, mali hususlardaki süreçlerin işletilmesi, gerekli görüldüğü durumlarda projenin yeniden düzenlenmesi, teknik ve idari işlemlerin yürütülmesi, proje döngüsü yönetimi eğitimi verilmesi konularında destek sunmak.
j- DPÜ-TTO AŞ, akademisyen veya sanayici özelinde yürütülmekte olan Ar-Ge proje süreçlerinde ortaya çıkan/çıkma potansiyeli olan uzman ihtiyacının giderilmesi için danışmanlık ve/veya proje ortaklığı yapabilecek uygun kişi/kurum akademisyen/uzman bulunmasına yönelik kendi envanterinden sağladığı bilgileri analiz ederek ihtiyaca uygun çözümlerin üretilmesi ile sürece katkı sağlamak.
k- DPÜ-TTO AŞ olarak fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması konusunda ilgilileri bilinçlendirmek ve farkındalığı artırmak ve bu amaçla Türk Patent Enstitüsü (TPE) ile koordinasyon içerisinde araştırmacı ve akademisyenleri bilgilendirmek.
l- DPÜ-TTO AŞ’ye patent, faydalı model, endüstriyel tasarım, bitki çeşit tescili başvurusunda bulunmak isteyen akademisyenler için ulusal veya uluslararası başvuru sürecinde danışmanlık hizmeti vermek.
m- DPÜ-TTO AŞ olarak, üniversite veya üniversite dışında gerçekleştirilmiş olan araştırma sonuçlarının, ticari ve endüstriyel kullanımına ilişkin, ticarileştirme sürecinde uygun lisansörleri belirleme, lisans görüşmelerini başlatma, sürdürme ve sözleşmelere katılma gibi hizmetler vermek.
n- Ticarileştirme seçenekleri hakkında öğretim elemanlarının bilgilendirilmesi, lisansör görüşmelerinin yapılması ve lisanslama sözleşmelerinin hazırlanması, patentlerin ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtım faaliyetlerini yürütmek.
o- Ar-Ge çalışmalarına yönelik olarak Üniversite’de yapılan test ve analizler ile verilen danışmanlık hizmetlerini gösteren envanteri güncelleyerek bu bilgileri duyurmak.
ö- Üniversiteler, teknoloji geliştiren kurum ve kuruluşlar ile teknoloji kullanıcısı işletmeler arasında bilgi ve teknoloji transferi sağlamak.
p- Girişimciliği desteklemek ve özellikle teknoloji odaklı yeni işletmelerin oluşturulması için çalışmalar yapmak.
r-Ülke sanayisinin ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması için ürün kalitesini yükseltmek, verimliliği artırmak ve üretim maliyetini düşürmek üzere Ar-Ge, danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermek.
s- Yönetim sistemleri ve standartları ile ilgili danışmanlık, eğitim ve benzeri teknik hizmetler vermek.
ş- Resmi veya özel gerçek/tüzel kişilere özel raporlar hazırlamak veya hazırlatmak, fizibilite, araştırma veya yatırım projeleri hazırlamak veya hazırlatmak.
t- Yazılım geliştirmek, ticarileştirmek, eğitim ve destek hizmetleri vermek.
(2) DPÜ-TTO AŞ’nin Servis Birimlerinin ayrıca aşağıdaki görevleri bulunmaktadır.
a- Üniversite Ar-Ge stratejilerinin tanımlanmasına katkı verirler.
b- Üniversite’nin Ar-Ge politika ve stratejilerine uyumlu olarak çalışmalarını yürütürler.